Melyek a leggyakoribb veszélyek egy munkahelyen?

Melyek a leggyakoribb veszélyek egy munkahelyen?

A „kockázat” és a „veszély” szavakat gyakran felváltva használják. Ha felelős emberként tisztában kíván lenni a munkahelyi egészség és biztonság megőrzésével, fontos, hogy megértse a közöttük lévő különbséget. Sokszor, amikor a munkahelyen veszélyes helyzeteket veszünk figyelembe, veszélyek és kockázatok szempontjából beszélünk róluk. Első pillantásra úgy tűnik, hogy ennek a két szónak nagyon hasonló jelentése van, de ami a foglalkozás-egészségügyet illeti, valójában nagyon különböznek egymástól.

Tehát mi a különbség a veszély és a kockázat között? A veszély „olyan dolog, amely kárt okozhat”, és a kockázat „annak a nagy vagy alacsony esélye, hogy bármely veszély valóban kárt okoz valakinek”. A veszélyek közé tartozik például a nehézgépekkel végzett munka, vegyi anyagok használata a munkahelyen, rosszul felépített munkaállomás vagy feszült irodai kapcsolatok. A kockázatos elemek abból a szempontból nézve, hogy például fizikai sérülés, kémiai égések, RSI vagy megnövekedett stresszszint forrásaiként szolgálhatnak.

A cikk további része a veszélyekre összpontosít, beleértve azt is, hogy hol találhatók a különböző munkahelyeken.

A veszélyek hat fő kategóriája a következő:

A biológiai veszélyek közé tartoznak a vírusok, baktériumok, rovarok, állatok stb., amelyek káros egészségügyi hatásokat okozhatnak. Például penész, vér és egyéb testnedvek, gyomnövények, szennyvíz, por és kártevők.

A kémiai veszélyek olyan veszélyes anyagok, amelyek kárt okozhatnak. Ezek a veszélyek mind egészségügyi, mind fizikai hatásokat eredményezhetnek, például bőrirritációt, légzőrendszeri irritációt, vakságot, berendezésekben korróziót és robbanásokat.

A fizikai veszélyek olyan környezeti tényezők, amelyek károsíthatják az alkalmazottakat anélkül, hogy szükségszerűen megérintenék őket, beleértve a magasságot, a zajt, a sugárzást és a nyomást.

A biztonsági veszélyek olyan veszélyek, amelyeket a nem biztonságos munkakörülmények teremtenek. Például a szabadon álló vezetékek vagy a sérült szőnyeg botlásveszélyt okozhat. Ezeket néha a fizikai veszélyek kategóriájába sorolják.

Az ergonómiai veszélyek olyan fizikai tényezők következményei, amelyek mozgásszervi sérüléseket okozhatnak. Például rossz munkaállomás-beállítás az irodában, rossz testtartás.

A pszichoszociális veszélyek közé tartoznak azok, amelyek káros hatással lehetnek a munkavállaló mentális egészségére vagy jólétére. Például szexuális zaklatás, áldozattá válás, stressz és munkahelyi erőszak.

Megosztás