Munkahelyi elsősegély nyújtás előírásai, és egy sérülés ellátásának lépései

Munkahelyi elsősegély nyújtás előírásai, és egy sérülés ellátásának lépései

A munkahely biztonságossá tétele a vállalatok és szervezetek egyik legfontosabb prioritása. A sok biztonsági óvintézkedés ellenére mégis előfordulhat, hogy a munkavállalók megsérülnek vagy balesetet szenvednek. Ezért elengedhetetlen, hogy a munkatársak ismerjék az alapvető elsősegélynyújtási gyakorlatot. Ezek az egyszerű cselekvések a tudatossággal és a gyors gondolkodással együtt elősegíthetik a balesetek és sérülések megelőzését.

Az első és legfontosabb dolog, hogy maradjon nyugodt és ne essen pánikba!(A munkahelyi balesetek és sérülések többségét tovább súlyosbítják a munkatársak elhamarkodott döntései és intézkedései. )

Ha jelen van egy sérülési esemény bekövetkezésekor, győződjön meg arról, hogy nyugodt és összeszedett tud maradni, hogy a legjobb döntést tudja meghozni és segítsen a sérültnek. Amennyiben úgy érzi, erre nem képes, akkor hívjon azonnal segítséget, hogy a sérült megfelelő ellátásban részesülhessen!

Minden munkahely részlegének rendelkeznie kell legalább egy személlyel, aki sikeres elsősegély nyújtó vizsgával, vagy egészségügyi végzettséggel rendelkezik. Ők a kinevezett munkahelyi elsősegély nyújtók, aki biztosítják az elsősegély nyújtás személyi feltételeit. Minden munkavállaló érdeke, hogy tisztába legyen az elsősegély nyújtó személyekkel, hogy egy esetleges munkahelyi sérülés esetén értesíteni tudja őket.  

Abban az esetben, ha úgy érzi, hogy el tudja látni a sérültet, járjon el az alábbiak szerint, az elsősegély nyújtó személy megérkezéséig:

Mielőtt megkísérelné ellátni a sérültet, mérje fel a területet a biztonsági veszélyek szempontjából. (Biztosítva a saját védelmét!)

A segítség megérkezéséig próbálja meg elérni, hogy a sérült munkatárs minél jobban érezze magát. Távolítson el a helyszínről minden olyan tárgyat vagy akadályozó tényezőt, amely akadályozhatja a sérültet a friss levegőhöz jutásban. Beszéljen a sérülthöz és tartsa eszméleténél, abban az esetben, ha ez nem sikerül, bizonyos időközönként ellenőrizze, hogy a sérült lélegzik-e.

Ha bármilyen vérzést észlel, legyen az súlyos vagy enyhébb, keresse meg az elsősegély nyújtó doboz, vegyen ki belőle kötszert vagy pólyát, és tegye a vágásra vagy a sebre. Gyakoroljon közvetlen nyomást a vérzés megakadályozására, így elérve, hogy a sérült túl sok vért veszítsen. Ha idegen tárgy van a sebben, ne próbálja meg eltávolítani!

Ha a sérült személy fájdalmat érez a fején, a nyakán vagy a hátán; ne próbálja meg mozgatni, hacsak nincs közvetlen veszély. Az alsó test zsibbadása a gerinc sérülését jelentheti. Ez kritikus állapot, és minden apró mozgás csak súlyosbíthatja a sérülést.

Megosztás