Munkahelyi veszély 5. - Ergonomikus veszélyek

Munkahelyi veszély 5. - Ergonomikus veszélyek

Az alábbi cikksorozatban a munkakörnyezetben megtalálható veszélyek részleges listáját találja. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy segítsen megérteni a veszélyek különböző kategóriáit, így magabiztosan azonosíthatja őket a munkahelyén.

Az ergonómiai veszélyek olyan fizikai tényezők következményei, amelyek mozgásszervi sérüléseket okozhatnak. Minden munkahelyen megtalálhatók, és ha nem megfelelően kezelik őket, jelentős hosszú és rövid távú hatással lehetnek az alkalmazottak egészségére és jólétére. A mozgásszervi sérülések azok, amelyek hátrányosan befolyásolják a mozgásszervrendszert, beleértve az izmok, ízületek, csontok, szalagok, idegek és erek károsodását.

Az ergonómiai veszélyek típusai a következők:

Kézi mozgatás.

A manuális kezelés minden alkalommal megtörténik, amikor az alkalmazott a terheket a kezével, vagy testi erővel felemeli, leteszi, lenyomja, meghúzza, hordozza vagy elmozdítja. A rossz manuális kezelési technikáknak súlyos következményei lehetnek, hacsak az alkalmazottak nincsenek megfelelően kiképezve a feladataikra. Az okozott sérülések közé tartozik az egyén mozgásszervi rendszerének és mentális egészségnek hosszú távú károsodása.

A kijelző berendezésének használata.

A legtöbb munkahely ebben a jelenlegi, technológiailag gazdagon felszerelt korban bizonyos tevékenység elvégzése képernyős berendezés használatát igényli. A rosszul megtervezett munkaállomások hosszan tartó használata számos egészségkárosító hatást eredményezhet, beleértve a mozgásszervi sérüléseket, az ismétlődő megterhelő sérüléseket, a fáradtságot és a szem megerőltetését.

Rezgés.

A rezgőeszközök hosszú távú használata súlyos egészségügyi hatásokkal járhat, ideértve a kézremegést, az érzékszervi ideg károsodását, az alagút szindrómát, valamint izom- és ízületi sérüléseket.

Nagyon fontos, hogy az összes alkalmazott, de főként a vezetőség megértse, hogyan lehet azonosítani a munkahelyi ergonómiai veszélyeket, és tegyen lépéseket annak biztosítására, hogy az alkalmazottak biztonságosan végezhessék munkahelyi tevékenységüket.

Megosztás