Munkahelyi veszély 6. - Pszichoszociális veszélyek

Munkahelyi veszély 6. - Pszichoszociális veszélyek

 

Az alábbi cikksorozatban a munkakörnyezetben megtalálható veszélyek részleges listáját találja. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy segítsen megérteni a veszélyek különböző kategóriáit, így magabiztosan azonosíthatja őket a munkahelyén.

A pszichoszociális veszélyek közé tartoznak azok a veszélyek, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a munkavállalók mentális egészségét vagy jólétét, és szorosan kapcsolódnak az összes többi veszélykategóriához.

Pszichoszociális veszélyek például:

Egészségügyi munkahelyi veszélyek hatásai.

A biológiai, kémiai, fizikai, biztonsági és ergonómiai veszélyek következtében az egészségre gyakorolt ​​hatások jelentős hatással lehetnek az egyén jólétére. Például a vágási sérülések következtében vér által terjedő vírusnak való kitettség hónapokig tartó stresszt és szorongást okozhat az érintett egyén és családja számára. Ezért a cikksorozatban felvázolt veszélyek szinte mindegyike pszichoszociális hatásokat is eredményezhet.

Zaklatás.

A zaklatás annak a következménye, hogy valaki úgy cselekszik, hogy megfélemlítettnek, megalázottnak, sértettnek vagy más módon szorongásosnak érezze magát. Ez komoly hatással lehet az ember egészségére és jólétére. Például a munkahelyi megfélemlítés meglepően gyakori és komoly pszichoszociális veszélyt jelenthet. A bántalmazási magatartás azt eredményezheti, hogy a zaklatott egyén számos pszichoszociális tünetet tapasztalhat, beleértve a stresszt, a szorongást és az alváshiányt, az étvágycsökkenést és a kiszolgáltatottság érzését.

A munkahelyi agresszió és visszaélés.

 Akár kollégától, ügyféltől, akár mástól származik, a munkahelyi agresszió és bántalmazás súlyos hatással lehet valaki mentális és fizikai egészségére, olyan tüneteket eredményezve, mint a stressz, a szorongás és az alváshiány. A vezetők lépéseket tehetnek a munkahelyi szexuális zaklatás csökkentése érdekében, és arra ösztönözhetik az alkalmazottakat, hogy szóljanak fel, ha ennek tanúi lennének vagy tapasztalják.

 

Megosztás