Munkahelyi veszélyek 1. - Biológiai veszélyek

Munkahelyi veszélyek 1. - Biológiai veszélyek

Az alábbi cikksorozatban a munkakörnyezetben megtalálható veszélyek részleges listáját találja. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy segítsen megérteni a veszélyek különböző kategóriáit, így magabiztosan azonosíthatja őket a munkahelyén.

A biológiai veszélyek közé tartoznak a vírusok, baktériumok, rovarok, állatok stb., Amelyek káros egészségügyi hatásokat okozhatnak. Ezek az egészségügyi hatások a bőr és a légzőrendszer irritációjától a fertőzések átterjedéséig terjedhetnek.

Néhány biológiai veszély:

Vérrel terjedő betegségek, beleértve a HIV-t, a hepatitis B és C-t, valamint a malária:

A vér által terjedő betegségek olyan vírusok vagy baktériumok, amelyek fertőzött vérrel vagy testnedvekkel való érintkezés útján terjedhetnek. Leginkább veszélyeztetettek az egészségügyi ágazatban dolgozók, például orvosok, ápolók és fogorvosok. Azonban sok más szakmában dolgozó is veszélybe kerülhet, például takarítók, hulladékgyűjtők, utcai takarítók, biztonsági őrök és tetováló művészek. Egyszerűen fogalmazva, mindenki veszélyben van, aki vérrel szennyezett tárggyal találkozhat a munkahelyén. A vér által terjedő betegségek átadásának kockázatát jelentő események súlyos egészségügyi és pszichológiai hatásokkal járhatnak.

Baktériumok, penészgombák és gombák

A helytelenül kezelt munkakörnyezet a munkahelyet ideális hellyé teheti a baktériumok, penészgombák és más gombák, például a Legionella baktériumok fejlődéséhez. A baktériumok, penészgombák és gombáknak való kitettség súlyos egészségügyi hatásokat eredményezhet, például Legionnaire-kór és légzési rendellenességek, és súlyosbíthatja az allergiát. A leginkább veszélyeztetett munkahelyek közé tartoznak a fürdőmedencék körül dolgozók, a textil- és nyomdaipari, valamint a papírgyártási alkalmazottak, azonban bármilyen párás munkakörnyezetben veszélybe kerülhet a dolgozó.

Liszt, tejpor vagy gabonaporok

A szerves poroknak való kitettség súlyos egészségügyi károkat okozhat, beleértve a légúti irritációt és a foglalkozási asztmát. A veszélyeztetettek közé tartoznak az élelmiszergyártásában és elkészítésében, például egy pékségben dolgozó személyek.

Egyéb szerves porok

Az építőanyagok amortizációja, valamint az építőipari, és a mezőgazdasági tevékenység számos szerves pornak, penésznek és baktériumnak teheti ki a dolgozókat - beleértve az agyagot és a szalmát is. Ezeknek való kitettség az egyéb egészségügyi hatások mellett súlyosbíthatja az allergiákat, a légzőszervi és a bőrirritációt.

Állatoknak és növényzetnek való kitettség

Például azokat, akik a mezőgazdaságban vagy kertészetben dolgoznak, az állatkertekben vagy kutya-, macskaápolóként dolgoznak, fennáll annak a veszélye, hogy baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal és atkákkal találkozhatnak az állatokon és a növényzeten. Ha nincs megfelelően szabályozva, ez az expozíció számos egészségügyi hatással járhat, beleértve az allergiás betegségeket.

Megosztás