Munkahelyi veszélyek 2. - Kémiai veszélyek

Munkahelyi veszélyek 2. - Kémiai veszélyek

Az alábbi cikksorozatban a munkakörnyezetben megtalálható veszélyek részleges listáját találja. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy segítsen megérteni a veszélyek különböző kategóriáit, így magabiztosan azonosíthatja őket a munkahelyén.

A kémiai veszélyek olyan veszélyes kémiai anyagok, amelyek egészségügyi kárt okozhatnak. Nagyon veszélyesek lehetnek, de nem mindig azonosíthatók azonnal a munkahelyen. Például annak megfontolásakor, hogy ki lehet veszélyben, nem biztos, hogy azonnal fodrászokra, virágüzletekre, takarítókra, pincérekre, kocsmárosokra vagy körmösökre gondolna az ember.

Kémiai veszélyt jelentő anyagok például:

Tisztító vegyszerek

A tisztítószereket szinte minden munkahelyen használják a megfelelő higiéniai előírások betartása érdekében. A tisztítószer nem megfelelő használata súlyos következményekkel járhat, beleértve az allergiás reakciókat, az asztmát és más légzőszervi irritációt, a dermatitiszt és a bőr- vagy szemégést.

Hajfesték, samponok, balzsamok és hennatermékek

Ezek mind olyan anyagok, amelyeket biztonságosan használunk otthon, a kockázatok figyelembevétele nélkül. A hajfestéknek, samponoknak, balzsamoknak és hennatermékeknek - a haj- és szépségszalonokban rendszeresen előforduló egyéb anyagok mellett - azonban komoly egészségügyi hatásai lehetnek, ha nem teszik meg a megfelelő óvintézkedéseket. A leggyakoribb egészségügyi kár, mely az ilyen anyagokkal dolgozókat éri, az allergia, és az ekcéma, de természetesen más, akár súlyosabb egészségügyi ellenreakció is felléphet ezek hatására.

Körömragasztó, körömlakklemosó, alapozók és műköröm stb

Ezen anyagok helytelen használata és tárolása súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatokat okozhat. Például bőr- és légúti irritáció, fejfájás, szédülés, foglalkozási asztma, rák és persze nem szabad megfeledkezni a tűzveszélyről sem.

Hegesztési füst

A hegesztési tevékenység számos veszélyt rejt magában, beleértve a láthatatlan gáz halmazállapotú füstnek való kitettséget. Ezek a füstök közé tartoznak az ózon, a nitrogén-oxidok, a króm- és a nikkel-oxidok, valamint a szén-monoxid. Ezeknek a gázoknak való kitettség súlyos egészségügyi hatásokat okozhat, beleértve a tüdőgyulladást, a foglalkozási asztmát, a rákot, a fémgázlázat és a légúti irritációt. Ha nincs megfelelően szabályozva, a füst hatással lehet a hegesztőre és a közelben dolgozókra egyaránt.

Megosztás