Munkahelyi veszélyek 3. - Fizikai veszélyek

Munkahelyi veszélyek 3. - Fizikai veszélyek

Az alábbi cikksorozatban a munkakörnyezetben megtalálható veszélyek részleges listáját találja. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy segítsen megérteni a veszélyek különböző kategóriáit, így magabiztosan azonosíthatja őket a munkahelyén.

A fizikai veszélyek olyan környezeti tényezők, amelyek károsíthatják az alkalmazottakat anélkül, hogy szükségszerűen hozzáérnének azokhoz.

A fizikai veszélyek például:

Elektromosság

Az elektromos feszültség alatt álló alkatrészeknek való kitettség súlyos sérüléseket okozhat, beleértve az áramütést, égési sérüléseket, magasból történő leeséseket, és akár halállal is végződhet egy-egy elektromos baleset. A kockázat nedves körülmények között nő, ahol a munkavállaló felszereltsége és környezete is vezetővé válhat.

Tűz

Minden munkahelyet tűzveszély fenyeget. Egyes munkahelyek azonban fokozott kockázatnak vannak kitéve - akár a munkahelyi tevékenységek, akár a munkavállalók miatt. Például gondozó otthonok, iskolák, szállodák, forró tevékenységet végző vállalkozások, élelmiszer-gyártók és éttermek. A tüzek pusztítóak lehetnek mind a szervezet, mind az érintett emberek számára, súlyos sérüléseket okozhatnak, például égési sérüléseket, fulladásokat és halálos kimenetelű baleseteket. A kockázatértékelés elengedhetetlen elővigyázatosság a tűzbiztonsági eljárások során.

Zárt tér

A zárt térben végzett munka komoly veszélyeket jelent az alkalmazottak számára. Különösen veszélyesek lehetnek a csökkent oxigénszint és a mérgező gázok potenciális felhalmozódása miatt, amelyek tüzet, robbanást, fulladást és eszméletvesztést okozhatnak. További kockázatok az beomlás és az áradásveszély. A veszélyeztetett emberek példái közé tartozik bárki, aki bányákban, hűtőházakban, alagutakban, kutakban, hajóterekben, légcsatornákban és aknákban dolgozik.

Rendkívüli hőmérséklet

A fagyos vagy szélsőséges hideg körülményeknek való kitettség súlyos egészségügyi hatásokat eredményezhet, beleértve a hipotermiát, valamint a csökkent éberséget. A veszélyeztetettek közé tartoznak azok, akiknek hidegebb hónapokban szabadban, vagy állandóan hűtőházakban kell dolgozniuk, beleértve az építőipari munkásokat, a sürgősségi elhárítási személyzetet, a halászokat és az élelmiszer-gyártókat. Ezzel szemben a szélsőségesen magas hőhatásnak olyan egészségügyi hatásai lehetnek, mint a kiszáradás, a saját hő megemelkedése és a szédülés. A veszélyeztetett munkavállalók közé tartozik az éttermi személyzet, a mosodák, és a kohók dolgozói, a hegesztők és a pékek.

Megosztás