A tűzoltó készülékek biztonságot nyújtanak a létesítmények és a cégek számára, egy esetleges tűzeset kapcsán, gyors és hatékony megoldást nyújtanak. Azonban ahhoz, hogy megfelelően működjenek, a tűzoltó készülék ellenőrzését és hitelesítését meghatározott időszakonként el kell végezni. Ez egy rendkívül fontos feladat, hiszen ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem fog megfelelően működni a készülék egy tűzoltás közben. Ezt elkerülendően, a tűzoltó készülék hitelesítését minden évben el kell végezni.

A legjobb, ha már jó előre, a készülék megvásárlásakor feljegyezzük naptárunkba a tűzoltó készülék hitelesítésének esedékes időpontját, így a dátum közeledtével biztosan nem feledkezünk meg róla. Azonban, ha a TSR Safety Kft. tűzoltó készülék ellenőrei végzik a készülékek hitelesítését abban az esetben nem kell ilyen módszerhez folyamodni, mert a készülék lejárata előtt az ellenőr kolléga keresni fogja a szerződött partnert, hogy a tűzoltó készülék hamarosan lejár, és egy leegyeztetett időpontban a készenléti helyen elvégzi a karbantartásokat a készülékeken.

A tűzoltó készülék felülvizsgálata és hitelesítése szakvizsgához kötött tevékenység, így azt kizárólag csak a tűzoltó készülék karbantartó személy végezheti el. A tűzoltó készülék alapkarbantartás elvégzése évente kötelező, de emellett el kell végezni a negyedéves szemrevételezést is. Utóbbi nem szakvizsgához kötött tevékenység, azaz a készüléket készenlétben tartó intézményben egy megbízott személy elvégezheti, amelyet rögzítenie kell a készülékek üzemeltetési naplójában.

 

A negyedéves szemle alkalmával a következőket szükséges vizsgálni:

 • a tűzoltó készülék az eredetileg meghatározott, készenléti helyén van-e,
 • biztonságosan van-e rögzítve,
 • jól látható-e,
 • a tűzoltó készülék magyar nyelvű használati utasítása azzal szemben állva olvasható-e,
 • nem akadályozza-e valami a használatát,
 • az összes nyomásmérő vagy jelző műszerének jelzése a működési zónában található-e,
 • minden szelvénye megvan-e,
 • fém vagy műanyag plombája, zárópecsétje, karbantartást igazoló címkéje, a karbantartó szervezet OKF azonosító jele sértetlen-e,
 • karbantartása esedékes-e,
 • jól látható és felismerhető-e a készenléti helyét jelölő biztonsági jel, valamint
 • kifogástalan, üzemszerű állapotban van-e.

 

Fontos, hogy nem csak az intézményekben elhelyezett tűzoltó készülék hitelesítésére és ellenőrzésére kell figyelmet fordítanunk, hanem a tehergépjárműveken és a mezőgazdasági gépeken tartott készülékek esetében is hasonlóan kell eljárnunk.

A tűzoltó készülék hitelesítésén és az azt megelőző felülvizsgálaton kívül két egyéb karbantartási típussal is foglalkoznunk kell. Ezek a közép, valamint a teljes karbantartás, melyek a készülék életkorához kötöttek. Abban, hogy mikor, melyikre van szükség, a következő táblázat nyújt segítséget:

 

Tűzoltó készülék típusa Karbantartás típusa Készülék élettartama
Alap Közép Teljes
Porral, vizes oltóanyag-bázisú habbal és vízzel oltó 1 év 5 és 10 év 10 év 20 év
Gázzal oltó 1 év   10 év 20 év
Valamennyi szén-dioxiddal oltó 1 év   10 év A meghatározott műszaki követelmények szerint

 

A tűzoltó készülék hitelesítését és alapkarbantartását a helyszínen is el lehet végezni, viszont a közép és teljes karbantartást kizárólag műhelyben végezhetjük el.

A tűzoltó készülék karbantartásáról, ellenőrzéséről tűzvédelmi üzemeltetési naplót kell vezetni, melynek tartalmaznia kell az alábbiakat:

 • a tűzoltó készüléket készenlétben tartó létesítmény neve és címe,
 • a tűzoltó készülékek típusjele,
 • a tűzoltó készülékek egyértelmű azonosítása érdekében a készenléti hely és a tűzoltó készülék gyártási száma vagy tételszáma,
 • a tűzoltó készülékek ellenőrzésének vagy karbantartásának fokozatát és dátumát,
 • a tűzoltó készülékek ellenőrzését vagy karbantartását végző személy nevét és aláírását vagy egyéb jellegű, egyértelmű azonosítását (például elektronikus napló esetében).

 

Fontos, hogy a gyártást követő 20 év után gondoskodjunk a tűzoltó készülék selejtezéséről, valamint az új tűzoltó készülékek beszerzéséről.

Amennyiben kérdése adódott, vagy segítségre van szüksége tűzoltó készülék hitelesítését illetően, bátran forduljon hozzánk, karbantartó kollégáink állnak rendelkezésére