A tűzvédelmi oktatás kifejezés hallatán sok cégvezetőnek a plusz költségek, a felesleges időtöltés, az alkalmazottaknak pedig a „már megint oktatáson kell részt venni” gondolatok jutnak eszükbe.

Nyilván, amikor már lángokban áll egy raktár, egy üzem vagy bármilyen épület, akkor nem hangzik feleslegesnek a tűzvédelem és annak oktatása, illetve mindenki azonnal keresi az oltási és menekülési lehetőségeket, próbálja felidézni a korábbi tűzvédelmi oktatások során hallottakat, látottakat. Ezekben az esetekben sokszor akadályokba ütközhetnek az alkalmazottak például, ha nincs tűzoltó készülék a közelben, vagy esetleg el van-e torlaszolva valamivel a tűzvédelmi eszköz.

Ezeken felül természetesen rengeteg mulasztás jöhet még szóba. A lángoló épület előtt állva nem kell nagyon bonyolult számolásokat futtatni ahhoz, hogy kiderüljön, nem érte meg gondatlannak lenni. A problémák egy részét a megfelelő tűzvédelmi oktatás hiánya jelenti, illetve az emberi mulasztások.

 

Miért fontos a tűzvédelmi oktatás?

Elsősorban az emberéletek védelme miatt, másrészről pedig a vagyonvédelem miatt. A tűzeset mindig a legváratlanabb leginkább kényelmetlenebb helyzetben történik és soha nem fogunk „számítani” rá. Ezt mindig észben kell tartani, és nem szabad hagyni, hogy az emberi egó ezen felülkerekedjen!

Büszkén és naivan állítja a legtöbb ember, hogy ő már mindent tud a témáról, és nem érhetik meglepetések, azonban a tapasztalat mégis az, hogy a tűzvédelmi oktatást követően mindenki gazdagodik legalább néhány, ám kulcsfontosságú információval, legyen szó a tűzoltó készülékek használatáról, a menekülési útvonalakról vagy gyors döntéshozatalról.

Az oktatás kitér mindenre, ami ahhoz kell, hogy minél nagyobb eséllyel elkerülhető legyen a baj, de alaposan felkészít mindenkit arra az esetre is, ha már nem lehet megelőzni a tüzet. Sajnos a tűzvédelemi oktatás fontosságát, és annak komolyan vételének tanítását már kisiskolás korban kéne megfelelő mértékben a gyerekekbe nevelni, de elszomorító látvány, ahogy egy-egy próbariadó zajlik az iskolákban, ráadásul ezek teljesen komolytalanok.

 

Milyen gyakorisággal kell megtartani a tűzvédelmi oktatást?

Amennyiben a cég új munkavállalót alkalmaz, akkor a munkába állás előtt tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásban kell részesíteni. Továbbiakban évente kell mindenkinek, és az oktatást csak a megfelelő képesítéssel rendelkező személy tarthatja.

Illetve az oktatásnak van egy harmadik fajtája a rendkívüli oktatás. Például egy tűzeset után mindenképpen kell tartani soron kívüli tűzvédelmi oktatást, vagy ha valamilyen fejlesztés során tűzveszélyes technológia kerül bevezetésre egy munkahelyre, akkor is szintén soron kívüli tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni a munkavállalókat, akiket a technológiai változás érint.

 

Dokumentáció

Az oktatást naplóban kell rögzíteni, ahogyan annak dátumát, témáját és résztvevőit is. Fel kell jegyezni továbbá az oktatást tartó személy nevét is. Később egy esetleges tűzeset kivizsgálása vagy ellenőrzések során fontos, hogy megfelelően legyenek dokumentálva ezek az információk.